Kinderen met acute hepatitis Gepubliceerd op 14.07.22

Het aantal kinderen met acute hepatitis neemt de afgelopen maanden in verschillende landen nog steeds toe. Onderzoek heeft virale hepatitis type A, B, C, D en E en andere bekende oorzaken van acute hepatitis uitgesloten. Andere oorzaken (bijv. andere infectieuze of toxische agentia) worden nog onderzocht en zijn niet uitgesloten, maar worden als minder aannemelijk beschouwd. Volgens de meest recente Rapid Risk Assessment van het ECDC is de huidige leidende hypothese dat een co-factor die jonge kinderen met een adenovirusinfectie treft, die onder normale omstandigheden mild zou zijn, een ernstiger infectie of immuun gemedieerde leverbeschadiging veroorzaakt. In een aantal gevallen was levertransplantatie noodzakelijk.

Het verloop van de ziekte is nog niet duidelijk. De ziekte is zeldzaam en het bewijs voor overdracht van mens op mens blijft onduidelijk; gevallen in de EU/EER zijn bijna volledig sporadisch. Als gevolg hiervan kan het risico voor de Europese pediatrische populatie niet nauwkeurig worden beoordeeld.

Data 30 juni

Op 30 juni 2022 zijn 473 gevallen van acute hepatitis met onbekende oorzaak gemeld bij kinderen van 16 jaar en jonger uit de Europese regio door 21 landen (Oostenrijk (drie) , België (14), Bulgarije (één), Cyprus (twee), Denemarken (zeven), Frankrijk (zeven), Griekenland (11), Ierland (16), Israël (vijf), Italië (35), Letland (één), Luxemburg (één), Nederland (15), Noorwegen (vijf), Polen (10), Portugal (19), Republiek Moldavië (één), Servië (één), Spanje (40), Zweden (11) en het Verenigd Koninkrijk (268).

Bron: ECDC update 30 juni 
Bekijk ook de update van 17 juni.