Leververvetting en levertransplantatie Bijgewerkt op 19.11.20

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), met name de progressieve vorm niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), vertegenwoordigt de snelst groeiende indicatie voor levertransplantatie in westerse landen.

Uit literatuuronderzoek door Patrizia Burra e.a, gepubliceerd in JHEP Reports oktober 2020, blijkt dat diabetes mellitus, morbide obesitas en hart- en vaatziekten vaak voorkomen bij patiënten met NAFLD die in aanmerking komen voor levertransplantatie. Hoewel de overlevingskansen op korte en middellange termijn vergelijkbaar zijn met die van patiënten die voor andere indicaties zijn getransplanteerd, lopen patiënten met NAFLD/NASH een hoger risico op metabole complicaties na levertransplantatie, die kunnen verergeren door immunosuppressieve behandeling.

Zowel wijzigingen in leefstijl die obesitas en metabole complicaties pre- en post-levertransplantatie kunnen tegengaan, als behandeling op maat met immunosuppressiva, blijven de hoeksteen van klinische behandeling. Verdere prospectieve, longitudinale studies zijn nodig om specifieke aanbevelingen te benadrukken om de beste resultaten te bereiken voor patiënten met NAFLD/NASH voor en na levertransplantatie.

Bron: Burra P, et al. NAFLD and Livertransplantation: Disease burden, current management and future challenges. JHEP Reports, published October 08, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jhepr.2020.100192

Meer informatie over leververvetting staat in de Kennisbank.