Mannen die seks hebben gehad met mannen kunnen eerder bloed doneren Bijgewerkt op 28.10.19

02-07-2019 De uitsteltermijn voor mannen die seks hebben gehad met mannen (MSM) voor bloeddonatie is per 1 juli 2019 verkort naar vier maanden. Deze vier maanden uitstel wordt vanaf deze datum ook gehanteerd voor andere risico’s op het krijgen van een bloedoverdraagbare infectieziekte. Met deze maatregel wordt discriminatie zo veel mogelijk vermeden en blijft de patiëntveiligheid in stand.

De termijn van vier maanden wordt gehanteerd vanwege de windowfase: op het moment dat een donor besmet wordt met een bloedoverdraagbare infectieziekte, is deze besmetting niet onmiddellijk in het bloed aantoonbaar. Het duurt een aantal weken tot maanden voordat de besmetting kan worden aangetoond, terwijl het bloed van de donor in deze fase voor de ontvangende patiënt wel besmettelijk kan zijn. Bij hepatitis B kan dit tot vier maanden duren, die periode moet in elk geval worden afgewacht.

Ook de uitsteltermijn van andere risicofactoren wordt teruggebracht tot vier maanden. Het gaat dan bijvoorbeeld om donors die een tatoeage of piercing hebben laten zetten, betaalde seks hebben gehad, acupunctuur of een (flexibele) endoscopie hebben ondergaan.

Bron: nieuwsbericht Sanquin.