Minder risico op leververvetting door minder cholesterol, rood en verwerkt vlees, gevogelte en meer vezels Bijgewerkt op 28.10.19

02-10-2019  Minder cholesterol, rood en verwerkt vlees, gevogelte en meer vezels kan het risico op NAFLD en gerelateerde geavanceerde leverziekte verminderen blijkt uit onderzoek van Mazen Noureddin  e.a. gepubliceerd in Hepatology. Epidemiologische gegevens over risicofactoren van voeding voor leververvetting (NAFLD) zijn schaars, met name in een etnisch diverse populatie. Mazen Noureddin e.a. onderzochten voedingsfactoren in relatie tot het risico op NAFLD bij Afro-Amerikanen, Japanse Amerikanen, Latino’s, Inheemse Hawaiianen en blanken in het Multi-ethnic Cohort (MEC).

De studie bestond uit 2.974 mensen met NAFLD (518 met cirrose; 2.456 zonder cirrose) en 29.474 gematchte controles. Rood vlees (P trend = 0,010), verwerkt rood vlees (P trend = 0,004), gevogelte (P trend = 0,005) en cholesterol (P trend = 0,005) innames waren positief geassocieerd met NAFLD, terwijl vezelconsumptie (P trend = 0,003) ) omgekeerd geassocieerd was. Er werden sterkere associaties waargenomen tussen rood vlees en cholesterol en NAFLD met cirrose dan zonder cirrose (P-heterogeniteit ≤ 0,014).

De onderzoekers concluderen dat dieetfactoren onafhankelijk geassocieerd zijn met NAFLD en NAFLD-gerelateerde cirrose bij een multi-etnische populatie. Het verlagen van consumptie van cholesterol, rood en verwerkt vlees en gevogelte en het verhogen van de consumptie van vezels kan het risico op NAFLD en gerelateerde geavanceerde leverziekte verminderen.

Bron: Hepatology, doi:10.1002/hep.30967

Lees meer over NAFLD in de Kennisbank en in eerdere nieuwsberichten.