Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) wordt de meest voorkomende oorzaak van leverziekte in Europa Bijgewerkt op 28.10.19

27-09-2019  Tijdens de NAFLD Summit 2019 van 26-28 september georganiseerd door de European Association for the Study of the Liver (EASL) in Sevilla, Spanje, komen toonaangevende onderzoekers bijeen om de snelst groeiende gezondheidsepidemie in Europa te bespreken die nu 1 op de 4 mensen treft.

Meer dan de helft van de volwassenen en een derde van de kinderen in Europa hebben overgewicht of obesitas.

NAFLD is de ophoping van overtollig vet in de lever en is nu vanwege de snelle toename van obesitas en type 2 diabetes de meest voorkomende oorzaak van leverziekte in westerse landen. NAFLD kan leiden tot levercirrose en leverkanker. Gebrek aan lichamelijke activiteit en overmatige calorie-inname leidt tot gewichtstoename en vetafzetting, wat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en voortgang van NAFLD.

“We hebben een omslagpunt bereikt met obesitas en NAFLD en snelle actie is dringend nodig voor beleidsmakers om de groeiende epidemie te keren. Obesitas is de normale reactie op een abnormale omgeving en kan alleen worden aangepakt door de meerdere fysieke, sociale en economische dik-makende factoren in de samenleving aan te pakken ” zei Philip N. Newsome, Secretary General van EASL en tevens directeur van het Centre for Liver and Gastrointestinal Research & Professor of Hepatology (University of Birmingham).

Er is een acute noodzaak om de diagnostische hulpmiddelen voor NAFLD te verbeteren. “We moeten zorgprofessionals leren hoe ze vroege diagnoses kunnen stellen. We moeten ook patiënten empowerment geven waardoor ze weten welke stappen ze kunnen nemen om hun eigen risico te verminderen. Het is duidelijk dat veel van de oorzaken van NAFLD – zittend gedrag, overmatige energie-inname en een slecht dieet – te voorkomen zijn. Als we de incidentie van obesitas en NAFLD willen verminderen, moeten we opnieuw goed nadenken over de regelgeving met betrekking tot de verkoop en marketing van suikerproducten” concludeert Newsome.

Suikerhoudende dranken zijn een van de grootste bronnen van toegevoegde suiker met weinig of geen voedingswaarde. Bijgevolg is consumptie van suiker gezoete dranken nu een van de belangrijkste oorzaken van obesitas bij kinderen en volwassenen en wordt het geassocieerd met NAFLD en verhoogde leverschade.

EASL pleit sterk voor de invoering van fiscale maatregelen om de consumptie van suikerhoudende dranken te ontmoedigen en voor wetgeving om ervoor te zorgen dat de levensmiddelenindustrie de etikettering en samenstelling van verwerkt voedsel verbetert.

Helena Cortez-Pinto, EASL EU-beleidsraadslid en professor aan de faculteit Geneeskunde in Lissabon: “In heel Europa worden kinderen regelmatig blootgesteld aan marketing die voedingsmiddelen en dranken met een hoog energiegehalte, verzadigde vetten, transvetzuren, toegevoegde suiker of zout promoot. Het is aangetoond dat advertenties voor eten en drinken, en met name advertenties die zijn opgenomen in tv-programma’s voor kinderen, elektronische en sociale media, de consumptie van dranken en voedingsmiddelen met een hoog caloriegehalte en weinig voedingsstoffen stimuleren. EASL heeft betoogd dat het volksgezondheidsbeleid beperkingen moet bevatten op reclame en marketing voor kinderen van suikerhoudende dranken en industrieel verwerkt voedsel met veel verzadigd vet, suiker en zout. Gezond eten is een belangrijke stap in de goede richting, maar dit moet worden ondersteund door fiscale maatregelen van overheden om gedragsverandering te stimuleren. Het mediterrane dieet, gekenmerkt door een hoge inname van olijfolie, noten, fruit, groenten en vis, en een lage inname van rood en verwerkt vlees en toegevoegde suikers, is een effectieve oplossing die gunstig is bij de behandeling en ook bij de preventie van NAFLD ”, concludeert prof. Cortez-Pinto.

Bronnen:
EASL pressrelease.
EASL policy statement.

Lees meer over NAFLD in de Kennisbank en in eerdere nieuwsberichten.