Niet-alcoholische leververvetting Gepubliceerd op 22.04.23

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bestaat uit een spectrum vanaf NAFLD dat kan evolueren naar niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) die kan leiden tot fibrose, cirrose, leverkanker of zelfs leverfalen. De prevalentie van NASH is wereldwijd toegenomen parallel met het toenemende aantal mensen met obesitas en diabetes type 2. Gezien de hoge prevalentie en dodelijke complicaties van NASH, zijn er aanzienlijke inspanningen geleverd om effectieve behandelingen te ontwikkelen. Fase 3-studies hebben zich voornamelijk gericht op NASH en fibrose stadium 2 en hoger, aangezien deze patiënten een hoger risico op ziekte, morbiditeit en mortaliteit hebben.

Ondanks de aanvankelijke teleurstelling vanwege het falen van verschillende medicijnen, hebben recente fase 2- en 3-onderzoeken veelbelovende resultaten opgeleverd, waarbij het eerste door de FDA goedgekeurde medicijn voor NASH naar verwachting in 2023 zal worden goedgekeurd.

De eerste behandelingslijn voor Niet-alcoholische leververvetting en NASH is gewichtsverlies, gedaan door een combinatie van calorievermindering, lichaamsbeweging en gezond eten. Gewichtsverlies kan vet en ontstekingen in de lever verminderen:

  • Bereik een gezond gewicht. Het verliezen van 3% tot 10% van uw totale lichaamsgewicht kan een verschil maken.
  • Houd diabetes onder controle.
  • Stop of verminder het drinken van alcohol.
  • Dagelijks voldoende lichaamsbeweging.
  • Verlaag het totale cholesterolgehalte.

De belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn obesitas, hypertensie en insuline resistentie. Meer dan 70% van patienten met diabetes type 2 hebben ook NAFLD. Door overgewicht neemt de insuline gevoeligheid af. Hierdoor wordt de vetverbranding in het perifeer vetweefsel niet geremd en komen er meer vrije vetzuren in de circulatie. De vetzuren hopen zich steeds meer op in de lever (evenals in de spieren en bloedvaten) waardoor insuline resistentie verergert en het glucosegehalte toeneemt.