Nieuwe WHO leidraad Valideren eliminatie hepatitis B en C Bijgewerkt op 02.07.21

De nieuwe WHO leidraad ‘Valideren eliminatie hepatitis B en C’ is tijdens het gezamenlijke EASL-CDC-ECDC- WHO symposium ‘Viral Hepatitis Elimination – Assessing the progress in 2021’ op het internationale levercongres van EASL gepubliceerd. Het betreft een leidraad voor het valideren van landelijke eliminatie van hepatitis B en hepatitis C. Dit is de allereerste leidraad voor landen die eliminatie van infectie met het hepatitis B-virus en/of het hepatitis C-virus als een probleem voor de volksgezondheid willen valideren.

In 2016 publiceerde de WHO de eerste routekaart voor de eliminatie van virale hepatitis als een probleem voor de volksgezondheid – een daling van de incidentie met 90% en een daling van de mortaliteit met 65% tegen 2030, vergeleken met 2015. De WHO heeft nu deze tussentijdse leidraad ontwikkeld voor landen en andere belanghebbenden die eliminatie van virale hepatitis als een volksgezondheidsprobleem willen valideren, met een specifieke focus op het hepatitis B- en het hepatitis C-virus. De nieuwe leidraad biedt een kader voor landen om hun inspanningen te meten om zowel nieuwe infecties van hepatitis B en C als sterfgevallen door levercirrose en kanker te verminderen, naast het bereiken van een hoge dekkingsgraad (> 90%) van interventies om uiteindelijk het bereiken van eliminatie te bevestigen. Het betreft zowel preventieve interventies, zoals vaccinatie tegen hepatitis B bij zuigelingen, veiligheid van bloed en injecties, en spuit omruil programma’s, als testen en behandeling van hepatitis B en hepatitis C.

Landen worden aangemoedigd om te streven naar eliminatie van zowel virale hepatitis B als hepatitis C, maar kunnen er ook voor kiezen om een aanvraag in te dienen voor een van de vier certificeringsopties:

Optie A: eliminatie van hepatitis B overdracht van moeder op kind;
Optie B: HCV als volksgezondheidsprobleem;
Optie C: HBV als volksgezondheidsprobleem; en
Optie D: Eliminatie van zowel HBV als HCV als een probleem voor de volksgezondheid.

“In 2019 waren de belangrijkste verenigingen van hepatologen het erover eens dat er een dringende behoefte is om het testen op virale hepatitis en koppeling aan zorg te vereenvoudigen. Dit blijft nog steeds een prioriteit.”, zegt Maria Buti, voorzitter van EU Policy and Public Health, European Association for the Study of the Lever (EASL).

Bronnen:
World Health Organization.

Interim guidance for country validation of viral hepatitis elimination. Geneva: World Health Organization; 2021. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.