Uitstelbrief op Kamervragen over nieuwe vondst hepatitis E-virus op Nederlandse leverworst en paté

Vorige pagina Print

11-08-2016  Minister Schippers (VWS) meldt de Tweede Kamer dat zij de vragen van het Kamerlid Thieme (PvdD) niet binnen de gebruikelijke termijn kan beantwoorden. De vragen gaan over een nieuwe vondst van het hepatitis E-virus op Nederlandse leverworst en paté.

In Nederland neemt het aantal patiënten met hepatitis E toe. Hepatitis E-virus genotype 3 komt in Nederland voor bij groot wild en in varkens. Besmetting van het hepatitis E-virus genotype 3 vindt voornamelijk plaats via mens/ dier contact en consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees, met name lever.

In verband met de toename van hepatitis E heeft Sanquin een aantal varkensvleesproducten onderzocht. In dit onderzoek zijn 43 van 55 (78%) leverworsten en 12 van 15 (80%) varkenspatémonsters, afkomstig van diverse producenten, positief getest op hepatitis E. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze bevinding met eigen onderzoek bevestigd. 

Het RIVM heeft in juni 2016 uit voorzorg een voorlopig voedingsadvies geformuleerd voor patiënten na een beenmerg- of orgaantransplantatie . Het voedingsadvies is gericht op het vermijden van producten waar mogelijk infectieus hepatitis E-virus in aanwezig is. 

Bron: Uitstelbrief Minister Schippers.

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen
Behandeling van Hepatitis C
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief