Antwoorden op Kamervragen over Hepatitis E in varkensvleesproducten

Vorige pagina Print

17-09-2017   Minister Schippers heeft antwoord gegeven op de vragen van het Kamerlid Ouwehand (PvdD) over Hepatitis E in varkensvleesproducten.

In haar antwoord geeft zij aan dat het RIVM, met ondersteuning van de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) aan een internationale database werkt om een beter beeld te krijgen van de geografische verspreiding van de verschillende typen van het hepatitis E-virus.

Bij 99% (77/78) van de onderzochte Nederlandse varkensbedrijven zijn varkens positief getest op antistoffen tegen het hepatitis E-virus. Dat betekent dat varkens op nagenoeg alle varkenshouderijen in contact zijn geweest met het virus.

De minister is van mening dat een meldingsplicht niet nodig is. omdat  uit onderzoek door EFSA blijkt dat het Hepatitis E-virus bij de meeste varkens op slachtleeftijd (24 weken) niet meer aantoonbaar is.

Begin 2018 worden de rsultaten verwacht van de HEVIG-studie, een onderzoek van het RIVM naar bronnen van en risicofactoren voor hepatitis E-infecties in Nederland.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/09/15/beantwoording-kamervragen-over-hepatitis-e-in-varkensvleesproducten

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief