Vrouwen met leververvetting hebben hoger risico op hart- en vaatziekten dan mannen

Vorige pagina Print

23-10-2017  Vrouwen met NAFLD (non alcoholic fatty liver disease, leververvetting) hebben in tegenstelling tot mannen een significant hoger risico op hart- en vaatziekten blijkt uit een studie gepresenteerd door Alina M. Allen, MD (Mayo Clinic’s Division of Gastroenterology and Hepatology) tijdens The Liver Meeting®  georganiseerd door de American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD).

Bij NAFLD (leververvetting) is sprake van overmatige ophoping van vet in de lever en is de meest voorkomende vorm van chronische leveraandoeningen bij kinderen en volwassenen. Geschat wordt dat wereldwijd 80-100 miljoen mensen NAFLD hebben. NAFLD is een risico factor voor hart- en vaatziekten.

Alina M. Allen en haar team hebben 3,869 mensen bij wie NAFLD was gediagnosticeerd tussen 1997 en 2014 vergeleken met 15,200 mensen zonder NAFLD. De resultaten laten zien dat vrouwen met NAFLD een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten dan mannen.

Het beschermende effect op hart- en vaatziekten van het vrouwelijk geslacht trad niet op bij vrouwen met NAFLD. Ook bleken hart- en vaatziekten bij vrouwen met NAFLD op jongere leeftijd op te treden dan in de algemene bevolking.

Gewichtsverlies en meer beweging wordt dan ook aanbevolen voor vrouwen met NAFLD.

Bron: press release AASLD

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief