Behandeling hepatitis C met DAAs vermindert het risico op leverkanker met 71%

Vorige pagina Print

24-10-2017  Uit een studie gepresenteerd door George N. Ioannou, MD (University of Washington, Seattle) tijdens The Liver Meeting®  georganiseerd door de American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) blijkt dat door behandeling van hepatitis C met Direct Acting Antivirals (DAAs)  het risico op leverkanker (HCC) met 71% wordt verminderd.

De onderzoekers hebben de gegevens van 62,051 patiënten geanalyseerd die tussen 1999 en 2015 83,695 antivirale behandelingen hebben ontvangen. 35,873 patiënten werden behandeld met alleen interferon, 26,178 patiënten met zowel interferon als DAA en 21,644 patiënten werden met alleen DAA behandeld.

Het team identificeerde tijdens een gemiddelde follow-up van 6.1 jaar 3,271 patiënten met leverkanker, gediagnosticeerd tenminste 180 dagen na het starten van antivirale behandeling. De incidentie van leverkanker was het hoogst bij patiënten met cirrose en falen van de behandeling (3.25 per 100 patiënten jaren), gevolgd door patiënten met cirrose en sustained virological response (SVR) (1.97), geen cirrose en falen van de behandeling (0.87) en geen cirrose en SVR (0.24). Het hebben van een SVR was geassocieerd met een significant afgenomen risico op leverkanker, dit afgenomen risico was onafhankelijk van het behandelregime. Een behandeling met alleen DAA of DAA met interferon was niet geassocieerd met een hoger risico op leverkanker in vergelijking met patiënten die alleen interferon hadden gekregen.

De resultaten laten zien dat het bereiken van een SVR na behandeling met DAA geassocieerd is met een 71% verminderde kans op leverkanker. De studie laat ook zien dat behandeling met DAA niet geassocieerd is met een hoger risico op leverkanker in vergelijking met interferon behandeling.

Dr Ioannou: “Patiënten met hepatitis C moeten behandeld worden om minder kans te hebben op leverkanker”

Bron: persbericht AASLD

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief