Opsporen hepatitis C. Hoe doe je dat?

Vorige pagina Print

11-01-2018   In de VS wordt aanbevolen om iedereen geboren tussen 1945 en 1965 eenmalig op hepatitis C (HCV) te testen. Het blijkt niet zinvol te zijn om een geboorte cohort te screenen in een land met lage prevalentie hepatitis C.

In een prospectieve cohort studie in Zuid-Limburg zijn 6.743 mensen tussen de 40 en 70 jaar en woonachtig in postcodegebieden waar de meeste besmettingen van hepatitis B en C te verwachten zijn, uitgenodigd door de huisarts om zich gratis te laten testen op hepatitis B en C.

In totaal zijn 3.434 mensen (51%) getest. Niemand had een actieve HCV infectie; 0,2% (n=7) had hepatitis C in het verleden doorgemaakt maar geklaard; 0,26% (n=9) had een actieve hepatitis B infectie, bij 2 personen was dit al bekend.

De onderzoekers concluderen dat de benadering waarbij de huisarts en GGD zeer nauw samenwerkten zeer zinvol is voor het bereiken van een hoge respons, maar dat de benadering niet effectief is in het opsporen van chronische hepatitis C infecties.

Bron:   
Heil, J., et al. Detecting Hepatitis B and C by Combined Public Health and Primary Care Birth Cohort Testing. Ann Fam Med 2018;16:21-27. https://doi.org/10.1370/afm.2166.

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief