Wereldwijd weet 90% van de mensen met hepatitis B niet dat zij hepatitis B hebben

Vorige pagina Print

27-03-2018  Wereldwijd hebben ongeveer 300 miljoen mensen hepatitis B, waarvan bij slechts 10% de diagnose is gesteld, en slechts 5% van het aantal mensen dat in aanmerking zou moeten komen voor behandeling wordt behandeld. Dit is het resultaat van een modelleer studie van 120 landen “Global prevalence, treatment, and prevention of hepatitis B virus infection in 2016: a modelling study” door The Polaris Observatory Collaborators en deze maand gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology,DOI:https://doi.org/10.1016/S2468-1253(18)30056-6.

De prevalentie van hepatitis B bij kinderen van 5 jaar weerspiegelt ook de toegang die kinderen hebben tot preventieve maatregelen, met name tot zuigelingenvaccinatie. Geschat wordt dat ongeveer 1,8 miljoen kinderen hepatitis B hebben, met een prevalentie van 1,4% (1,2-1,6); 87% van de kinderen zijn in het eerste jaar volledig gevaccineerd, 46% heeft direct na de geboorte de eerste dosis ontvangen en 13% heeft hepatitis B immunoglobulinen ontvangen in combinatie met een volledig vaccinatieschema. Minder dan 1% van de moeders met een hoge virale load werden in 2016 behandeld om de moeder-kind transmissie te verminderen.

De grootste stap in eliminatie van hepatitis B is de zuigelingenvaccinatie. Van de 120 gemodelleerde landen wordt geschat dat 46 landen de 2030-doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie van 0,1% -prevalentie bij kinderen van 5 jaar al hebben gehaald. Veel landen moeten echter nog aan deze doelstelling voldoen en hebben hepatitis B-vaccinatie na de geboorte nog niet geïmplementeerd.

De auteurs wijzen er op dat we nu alle tools tot onze beschikking hebben die nodig zijn om hepatitis B bij kinderen te elimineren. Desondanks zijn in 2016 ruim 8 miljoen kinderen van 5 jaar besmet met hepatitis B met een vergelijkbaar aantal jaarlijks nieuwe infecties. Zij hopen dat deze studie nationale strategieën kan ondersteunen om hepatitis B te elimineren en het aantal nieuwe infecties in2030 met 90% te verminderen.

Bron: The Lancet Gastroenterology & Hepatology

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief