Meer aandacht voor screening hepatitis C van moeilijk bereikbare risicogroepen

Vorige pagina Print

17-04-2018  Halen Europese landen de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)  om in 2030 het aantal nieuwe gevallen van hepatitis B en C te verminderen met 90% en aan hepatitis B en C gerelateerde mortaliteit met 65%?

Uit onderzoek gepresenteerd door Sarah Robbins (Center for Disease Analysis Foundation, Lafayette, CO, USA) tijdens het Internationale Levercongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) in Parijs (11-15 april), blijkt dat deze doelstelling alleen bereikt kan worden als er een grotere stijging is van het aantal behandelde patiënten.

In de 53 landen die behoren tot de Europese regio van de WHO hadden naar schatting 12.6 miljoen mensen hepatitis C in 2016, waarvan 60% geboren is tussen 1964 en 1989. De verwachting is dat het aantal mensen dat besmet is met hepatitis C met 1% is gestegen in 2030 en dat lever gerelateerde morbiditeit en mortaliteit met 40-45% zal stijgen.

De onderzoekers geven aan dat verschillende Europese landen nu op schema liggen om de hepatitis C-eliminatiedoelstellingen van de WHO te behalen, vele anderen niet. Problemen met screening en diagnose van patiënten bedreigen de voortgang in alle landen.

De onderzoekers concluderen dat, wil men de doelstelling van de WHO behalen, speciale aandacht moet uitgaan naar het screenen van moeilijk bereikbare risicogroepen voor hepatitis C.

Bronnen:
Sarah Robbins et al. Quantifying the impact of achieving the World Health Organization global health sector strategy goals for hepatitis C in the EURO region, Abstract 3413

Overzicht prevalentie Hepatitis C en aantal behandelde patiënten per land.

 

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief