Dankzij nieuwe hepatitis C medicatie minder lever transplantaties nodig voor patiënten met hepatitis C

Vorige pagina Print

24-04-2018   Sinds nieuwe medicijnen voor hepatitis C (DAAs) in Europa beschikbaar zijn, is het aantal levertransplantaties bij patiënten met hepatitis C (HCV) met meer dan 50% afgenomen en is de mortaliteit na transplantatie gedaald, blijkt uit onderzoek gepresenteerd door Dr. Giovanni Perricone (ASST Great Metropolitan Hospital Niguarda, Milaan, Italië) tijdens het Internationale Levercongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) in Parijs (11-15 april).

In het onderzoek uitgevoerd door Dr. Perricone en collega's werden de gegevens van het Europese levertransplantatie register tussen januari 2007 en juni 2017 beoordeeld, waarbij in totaal 36.382 volwassenen betrokken waren die een levertransplantatie hebben ondergaan als gevolg van HCV, HBV, alcoholische leverziekte of niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).

Het percentage levertransplantaties uitgevoerd als gevolg van HCV daalde van 22,8% tijdens het Interferon (IFN)-tijdperk tot 10,6% tijdens het DAA-tijdperk. Daarentegen steeg het percentage transplantaties dat werd uitgevoerd als gevolg van NASH van 1,1% tot 6,2%. 

Volgens Dr. Perricone is de verminderde behoefte aan levertransplantatie tijdens het DAA-tijdperk meer uitgesproken bij patiënten met HCV-gerelateerde gedecompenseerde leverziekte (-68,8%) dan bij patiënten met HCV-gerelateerd hepatocellulair carcinoom (-34,0%). De 3-jaars overleving van levertransplantatiepatiënten met HCV is verbeterd van 65,1% in het IFN-tijdperk tot 76,9% in het DAA-tijdperk. 

'Dit zijn zeer belangrijke gegevens die de effectiviteit benadrukken van DAAs voor de behandeling van HCV ', aldus prof. Markus Cornberg (Hannover Medical School, Duitsland, EASL Governing Board Member). 'Deze gegevens zijn vooral belangrijk omdat een recent Cochrane-rapport heeft geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is om te begrijpen hoe langdurige virologische respons van invloed is op lange termijn klinische uitkomsten'.

Bronnen:
The International Liver Congress™ Press Kit 2018 FRI/SAT.
Abstract: The percentage of patients with HCV infection in need of a liver transplant is rapidly declining while survival after transplantation is improving: A study based on European Liver Transplant Registry (5412).

 

 

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief