Droge en/of gefermenteerde varkensworst geassocieerd met hepatitis E

Vorige pagina Print

24-06-2018  Verschillende droge en/of gefermenteerde varkensworsten zijn geassocieerd met blootstelling aan het hepatitis E-virus. Dit is een van resultaten van een onderzoek door het RIVM en Sanguin naar de risicofactoren voor hepatitis E-virus seropositiviteit bij Nederlandse bloeddonoren. Deze bevinding komt overeen met de resultaten van de HEVIG-studie (Hepatitis E-Virus in de Gemeenschap) naar bronnen en risicofactoren voor acute hepatitis E in Nederland en onderzoek door de NVWA.

Het Voedingscentrum, de NVWA en het RIVM hebben naar aanleiding van de resultaten van deze onderzoeken het bestaande voedingsadvies aan kwetsbare groepen aangepast met specifieke vermelding van die vleesproducten waarin genetisch materiaal van het hepatitis E-virus is aangetoond, zoals een type Franse gedroogde worst genaamd “Figatellu”, onvoldoende verhitte (of rauwe) varkenslever, onvoldoende verhit (of rauw) varkensvlees, onvoldoende verhit (of rauw) zwijnenvlees, onvoldoende verhit (of rauw) hertenvlees, gedroogde of gefermenteerde worsten waar varkensvlees in is verwerkt, zoals cervelaat, salami, snijworst, boerenmetworst, fijnkost, salametti, chorizo en fuet.

De risicogroepen zijn transplantatiepatiënten (solid organ en beenmergtransplantatie) en mensen met een chronische, marginaal gecompenseerde leveraandoening.

Meer informatie over hepatitis E kunt u lezen in artikelen die in de Kennisbank staan.

Bronnen:
Voedingscentrum.
Infectieziekten Bulletin, jaargang 29, nummer 6, juni 2018.

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief