Vosevi nieuw middel voor behandeling hepatitis C

Vorige pagina Print

02-07-2018  Een nieuwe behandeling tegen chronische hepatitis C met het geneesmiddel Vosevi wordt vanaf 1 juli 2018 vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) besloten nadat hij met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs van het nieuwe middel. Vosevi kan worden ingezet bij alle patiënten met een chronische hepatitis C infectie. Met de opname van Vosevi zijn nu alle geneesmiddelen voor hepatitis C patiënten in Nederland beschikbaar vanuit het basispakket .

Chronische hepatitis C
Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van nieuwe medicijnen (DAAs-Direct Acting Antivirals), met een genezingspercentage van >95%, genezen er vanaf 2014 veel meer patiënten. 

Vosevi bevat de werkzame stoffen sofosbuvir, velpatasvir en voxilaprevir en is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C genotype1 t/m 6. Sofosbuvir is een HCV-polymeraseremmer, velpatasvir blokkeert de werking van HCV NS5A, voxilaprevir blokkeert de werking van het HCV-NS3-/4A-protease.

Onderhandelingen
Gezien het hoge kostenbeslag van de nieuwe hepatitis C geneesmiddelen adviseerde het Zorginstituut Nederland eerder om voor deze groep middelen te gaan onderhandelen met de fabrikant over de prijs. Het is de achtste keer dat met succes is onderhandeld over de vergoeding van een geneesmiddel voor hepatitis C. Een behandeling van 12 weken met Vosevi kostte oorspronkelijk €51.000. Door de onderhandelingen ligt deze prijs nu lager. Vanwege de vertrouwelijkheid van de afspraken met de leverancier kan de uitkomst van de onderhandelingen niet openbaar gemaakt worden. 

Bron: Nieuwsbericht VWS.

Lees meer over Hepatitis C in de Kennisbank.

 

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief