Vaccineer kinderen tegen hepatitis A bij reis naar Marokko

Vorige pagina Print

10-07-2018 Uit onderzoek door Martyna Gassowski e.a. gepubliceerd in het julinummer van Eurosurveillance, blijkt dat tussen januari en juni 2018 in Europa twee uitbraken van hepatitis A waren onder reizigers die uit Marokko terugkeerden en onder mensen zonder reisgeschiedenis. Het resulteerde in 163 patiënten in acht Europese landen. Moleculaire analyse onthulde twee verschillende hepatitis A-virus (HAV) -stammen (subgenotype IA DK2018_231; subgenotype IB V18-16428).

Deze uitbraken illustreren het verhoogde risico dat niet-immune reizigers ondervinden bij het bezoeken van hepatitis A endemische gebieden, zoals Marokko, Turkije en Egypte. Vaccinatie aanbevelingen moeten dan ook regelmatig onder de aandacht worden gebracht om het bewustzijn van niet-immune reizigers naar Marokko en andere hepatitis A endemische landen te vergroten.

Om individuen die naar endemische landen reizen beter te bereiken, stellen de auteurs voor dat reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen worden ingeschakeld om reizigers te informeren en eraan te herinneren wat de vaccinatie aanbevelingen zijn. Er moet ook speciale aandacht worden besteed aan bevolkingsgroepen met een Marokkaanse achtergrond die in de EU/ EER wonen en regelmatig naar Marokko reizen. Deze populaties moeten worden gewaarschuwd dat met name hun kinderen waarschijnlijk vatbaar zijn voor hepatitis A-infectie en dat zij gevaccineerd moeten worden. Tenslotte, aangezien hepatitis A-vaccinatie niet beschermt tegen vele andere door voedsel overgedragen infecties, moeten aanvullende aanbevelingen voor een goede hygiëne, inclusief handhygiëne, aan het publiek worden gegeven.

Bron: Eurosurveillance Volume 23, Issue 27, 05/Jul/2018. 

Lees meer over hepatitis A in de Kennisbank.

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief