Rapportage voedsel gerelateerde uitbraken in Nederland

Vorige pagina Print

02-10-2018  Het rapport “Voedsel gerelateerde uitbraken in Nederland, 2017” gepubliceerd door het RIVM, laat zien dat er in 2017 meer voedsel gerelateerde uitbraken gemeld zijn dan in voorgaande jaren. De cijfers zijn afkomstig van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’en.

Net als in voorgaande jaren blijft norovirus de belangrijkste veroorzaker van geregistreerde voedsel gerelateerde uitbraken, gevolgd door de bacteriën Salmonella en Campylobacter. Er zijn 32 ziekenhuisopnames gemeld, waarvan vijf als gevolg van een hepatitis A-infectie.

In april 2017 zag de GGD Regio Utrecht een cluster van drie patiënten met hepatitis A woonachtig in dezelfde wijk, maar zonder onderlinge contacten. Sequentie van het virus liet zien dat deze identiek was. In de daaropvolgende weken werden in totaal vijftien personen, verspreid over negen GGD-regio’s, geïdentificeerd als onderdeel van dezelfde uitbraak.

Een patiënt-controle onderzoek leidde naar frambozen die deel uitmaakten van een gemengde diepvries rood-zacht-fruitproduct afkomstig uit het oostelijk Middellandse Zeegebied en die verkocht werden binnen een supermarktketen. Het product is vervolgens van de markt gehaald.

Bij hepatitis A is ook overdracht mogelijk van mens op mens. In 2017 werden 374 infecties met hepatitis A voornamelijk gerelateerd aan de MSM-uitbraak.

Bron: Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2017. RIVM Rapport 2018-0088. DOI 10.21945/RIVM-2018-0088

Meer info over Hepatitis A is te vinden in de Kennisbank.   
Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief