Clinical trials voor NASH en NAFLD

Vorige pagina Print

30-10-2018  NAFLD en NASH komen steeds vaker voor. Er is (nog) geen specifieke behandeling met geneesmiddelen voor leververvetting (NAFLD) en NASH. Momenteel lopen er verschillende trials met middelen die fibrosering en steatose vorming in de lever beïnvloeden. Voor het vaststellen van de diagnose en de tijdsduur van eventuele behandeling zijn nog veel vragen relevant: Is een leverbiopsie noodzakelijk voor het vaststellen van de diagnose? Zal behandeling met medicijnen levenslang nodig zijn?

Het Global Liver Institute heeft een overzicht gegeven van 45 clinical trials voor de behandeling van NASH/NAFLD, het betreft vier studies in fase III, 32 in fase II en negen in fase I.

De clinical trials in fase III worden gedaan met de volgende middelen die ieder op verschillende wijze het proces van steatose en fibrosering beïnvloeden:
Cenicriviroc (Allergan). Dit middel remt de ophoping van macrofagen in de lever. De toename van monocyten en macrofagen in de lever bevordert de progressie van NASH en fibrose. Het medicijn probeert ontsteking en fibrosering te belemmeren.

Elfibranor (Genfit). Dit middel is een  agonist van de peroxisoom-proliferator-geactiveerde receptoren (PPAR's) alfa en delta. PPAR's zijn nucleaire receptoren die meerdere activiteiten moduleren die betrokken zijn bij het metabolisme, diabetes, obesitas en kanker. Lichamelijke activiteit verhoogt de PPAR-activiteit en resulteert in een verhoogde vetverbrandingsactiviteit. Agonisten van het PPAR-systeem bootsen deze actie na om de vetzuuroxidatie te verhogen. Agonisten verhogen ook de HDL-concentraties die de bloedlipideniveaus verlagen.

Selonsertib (Gilead). Dit middel is een apoptose signaalregulerende kinase 1 (ASK1) -remmer. Tijdens oxidatieve stress verergert ASK1 leverontsteking en fibrosering. Selonsertib vermindert fibrosevorming en afsterving van levercellen.

Ocaliva (obeticholzuur, Intercept). Dit middel is een agonist van de farnesoid X-receptor. FXR komt sterk tot expressie in de lever en het maagdarmkanaal en is de belangrijkste regulator van de gal-synthese. FXR-agonisten verminderen galzuursynthese, verlagen hepatische gluconeogenese en lipogenese. Ocaliva is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van PBC.

Bron:Global Liver Institute’s NASH Council  October NASH News

Lees in de Kennisbank meer over oorzaken en gevolgen van NAFLD en NASH.
Klik op deze link om meer te lezen over de verschillende fasen van geneesmiddelenonderzoek.

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen
Behandeling van Hepatitis C
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief