Onderzoek naar curatief medicijn hepatitis B Bijgewerkt op 23.07.21

Het Erasmus MC heeft van Health~Holland subsidie gekregen voor onderzoek naar een curatief medicijn voor chronische hepatitis B. Chronische hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus dat zich in de lever nestelt. De huidige medicijnen tegen chronische hepatitis B zijn virusremmers. Deze zorgen ervoor dat het virus zoveel mogelijk wordt onderdrukt, idealiter totdat het virus in het bloed niet meer waarneembaar is. Bij veel patiënten lukt dat, maar het hepatitis B-virus is net als HIV nooit helemaal weg.

Projectleider/wetenschappelijk onderzoeker dr. Sonja Buschow: “De virusinfectie veroorzaakt onder meer chronische ontstekingen, waardoor er veel meer levercellen afsterven dan bij gezonde mensen. Zo ontstaat schade aan de lever en uiteindelijk kan hepatitis B ook uitmonden in leverkanker”. Het nieuwe geneesmiddel bevat zogeheten synthetische lange peptiden, gebaseerd op het virus. Synthetische lange peptiden zijn in het laboratorium nagemaakte stukjes eiwit van het hepatitis B-virus, van ongeveer 20 tot 40 aminozuren lang. Die peptiden komen in het immuunsysteem terecht en worden door de zogeheten antigeen presenterende cellen in stukjes geknipt en aan de T-cellen getoond. Deze T-cellen worden dan als het ware door die antigeen presenterende cellen getraind om stukjes van het échte hepatitis B-virus te herkennen op geïnfecteerde hepatocyten en deze op te ruimen. Op die manier werken de synthetische lange peptiden als een therapeutisch vaccin. De verwachting is dat de T-cellen de geïnfecteerde levercellen zullen gaan opruimen. Dit kan mogelijk tijdelijk lichte leverschade tot gevolg hebben. De beschadigde lever groeit naar verwachting dan op korte termijn weer aan, als het goed is met gezonde cellen.

Zodra De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) groen licht geeft, zullen in totaal 18 patiënten gevraagd worden om mee te doen aan het fase 1 onderzoek. Dit zijn patiënten met chronische Hepatitis B, bij wie de ziekte stabiel en onder controle is. De artsen zullen hen zorgvuldig monitoren.

Bron: ErasmusMC

Chronische hepatitis B zal na 20-50 jaar (indien geen behandeling wordt ingesteld) bij 15-40% van de patiënten leiden tot ernstige leverziekten, zoals levercirrose, leverfalen en/of leverkanker (HCC). Bij ca 5% van de patiënten met cirrose ontstaat leverkanker, maar ook zonder cirrose kan leverkanker ontstaan, met name bij Aziaten en Afrikanen, ouder dan 40 jaar bij wie in de familie leverkanker of hoge bloeddruk voorkomt.

Onderzoek naar curatief medicijn hepatitis B