
Over Hepatitis geeft een overzicht van de verschillende oorzaken van hepatitis. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord ‘hepar’ dat lever betekent. De uitgang –itis wordt in medische termen gebruikt om aan te geven dat er een ontsteking is. Een ontsteking van de lever kan verschillende oorzaken hebben. Een infectie met een van de hepatitis-virussen is wereldwijd gezien de belangrijkste oorzaak van hepatitis.
Virale hepatitis is een grote bedreiging voor de volksgezondheid en wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken.
Elk jaar overlijden 1,34 miljoen mensen aan de gevolgen van virale hepatitis, wat vergelijkbaar is met sterfgevallen als gevolg van HIV/AIDS, malaria en tuberculose. Daarnaast kan een leverontsteking ontstaan door overmatige vet-opslag in de lever (NAFLD en NASH), door auto-immuunziekten of door overmatig alcoholgebruik. PBC (primaire biliare cholangitis), PSC (primaire scleroserende cholangitis) en AIH (auto-immuunhepatitis) zijn ziekten waarbij de galwegen of de levercellen ontstoken zijn door afweerstoffen tegen eigen lichaamscellen.
De algemene verschijnselen die optreden bij een ontsteking van de lever zijn vermoeidheid, koorts, verstoring van de stofwisseling en geelzucht (icterus, gele huid en ogen). Ophoping van bilirubine in het bloed en in de huid veroorzaakt geelzucht. Bilirubine is de afvalstof die ontstaat bij de afbraak van hemoglobine uit rode bloedcellen. De lever neemt bilirubine op uit het bloed. Bilirubine is gebonden aan een enzym en wordt met de gal afgevoerd naar de darmen. Als de lever niet goed werkt zal er meer bilirubine in het bloed aanwezig zij en hoopt het zich op in o.a. de huid. Bilirubine heeft een intense gele kleur.
Virale hepatitis wordt veroorzaakt door één van de volgende virussen: het hepatitis A-, B-, C-, D-, of E-virus. Ook enkele andere virussen kunnen hepatitis veroorzaken (bijvoorbeeld herpesvirussen zoals CMV en EBV). Deze virussen veroorzaken niet alleen leverontsteking maar kunnen ook andere verschijnselen geven.
Het hepatitis A- en E-virus veroorzaken een acute hepatitis. Besmetting vindt in het algemeen plaats door het eten van besmet voedsel of door drinkwater. Het hepatitis B-virus kan een acute hepatitis geven, maar ook chronisch worden. Besmetting vindt plaats door bloed-bloed contact of seksueel contact. Het hepatitis C-virus geeft meestal een chronische infectie en dit virus wordt vooral overgedragen door bloed-bloed contact. Het hepatitis D-virus kan een co-infectie zijn bij het hepatitis B-virus en geeft een ernstiger ziektebeeld.
Hepatitis door NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) en NASH (non-alcoholic steatohepatitis) komt door verstoring van de stofwisseling waardoor er ophoping van vet in de levercellen ontstaat. Het komt in toenemende mate voor, vooral in Westerse landen. Bij diabetes mellitus type 2 wordt vaak leververvetting gezien. Ook overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leververvetting. Bij NAFLD is de lever iets vergroot en neemt de functie van de lever af. Vermoeidheid en malaise zijn de verschijnselen. Wanneer steatose (leververvetting) gepaard gaat met ontstekingsverschijnselen, dan is er sprake van NASH. De ontsteking leidt tot beschadiging van de lever en het ontstaan van bindweefselschotjes in de lever (fibrose). Uiteindelijk kan dit proces leiden tot cirrose.
Op deze website vindt u betrouwbare informatie over de gevolgen van virale hepatitis, NAFLD en NASH en hoe deze aandoeningen te voorkomen zijn.
De lever is een groot en belangrijk orgaan. Bij een volwassene is de lever zo groot als een voetbal en weegt ongeveer 1500 gram. De lever ligt rechtsboven in de buik achter de ribben en omgeven door bindweefsel. De lever speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. De functies van de lever zijn o.a. de verwerking van voedingsstoffen die via de poortader vanuit de darmen worden aangevoerd, het ontgiften van het bloed van schadelijke stoffen die met de gal worden uitgescheiden en het maken van albumine, stollingsfactoren en andere voor het lichaam belangrijke eiwitten. Ook speelt de lever een belangrijke rol bij de productie en opslag van stoffen die we nodig hebben voor de energie.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Liver_(organ).png