Overgewicht een volksziekte Bijgewerkt op 28.06.22

Is overgewicht een volksziekte? Steeds meer mensen hebben overgewicht. Met als gevolg dat niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) nu de meest voorkomende oorzaak van leverziekte is in de westerse landen. Het treft één op de vier mensen en is wereldwijd de snelst groeiende ziekte. Op het internationale levercongres van EASL in Londen werd dan ook veel aandacht besteed aan deze aandoening.
Bij een deel van de mensen kan NAFLD progressieve leverschade veroorzaken, en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot de ontwikkeling van levercirrose en leverkanker. NAFLD is momenteel verantwoordelijk voor één op de zeven levertransplantaties in het Verenigd Koninkrijk. In de VS is het nu de meest voorkomende indicatie voor een levertransplantatie. Geschat wordt dat, als er niets aan wordt gedaan, de jaarlijkse voorspelde kosten van NAFLD in Europa naar schatting meer dan € 35 miljard aan directe kosten voor het gezondheidssysteem bedragen, en nog eens € 200 miljard aan bredere kosten voor de samenleving. “De wereldwijde last van NAFLD is zo hoog dat we alle beschikbare preventie- en behandelingsmiddelen nodig zullen hebben om de komende jaren echt door te breken”, zei Aleksander Krag, Vice Secretary-General van EASL”.

Hoog tijd voor preventie

“Er is geen ingewikkeld beleid nodig om voor preventie door middel van voeding te kiezen: het is iets wat de meeste mensen uit zichzelf kunnen doen, en het kost regeringen heel weinig. In het belang van onze jongere generaties moeten we de kwestie van goede voeding serieus nemen. Het verbieden van reclame voor bijvoorbeeld junkfood zou een goed begin zijn. Maar het opleiden van jonge mensen en hun families zal de sleutel zijn tot het ontsluiten van deze dreigende ramp voor de volksgezondheid. Mensen moeten gerustgesteld worden over waarom goede voeding op de lange termijn zo belangrijk is, waardoor ze gezonder en langer leven” concludeerde Krag.

Het verbieden van reclame voor bijvoorbeeld junkfood zou een goed begin zijn

Bronnen:
EASL media release 24-06

The EASL–Lancet Liver Commission: protecting the next generation of Europeans against liver disease complications and premature mortality Volume 399, Issue 10319, 1–7 January 2022, Pages 61-116  DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01701-3

 

Leververvetting

In 2020 had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig  overgewicht. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 14,7% overgewicht. Bij leververvetting worden vetten in de lever opgeslagen zonder dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik of dat er sprake is van virale hepatitis. Een gezonde lever bevat weinig of geen vet. Informatie over gevolgen van leververvetting is hier te vinden in de kennisbank.