PACIFIC studie over behandeling jeuk Bijgewerkt op 28.02.23

PACIFIC is een studie over de behandeling van jeuk. Het is een gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek ter evaluatie van de effecten van EP547 bij proefpersonen met cholestase-geassocieerde jeuk (pruritus) als gevolg van primaire biliaire cholangitis of primaire scleroserende cholangitis.

Informatie onderzoek:

Het Amsterdam UMC (locatie AMC) zoekt voor een nieuw fase 2 onderzoek mannen of vrouwen met jeuk als gevolg van primaire biliaire cholangitis (PBC) of primaire scleroserende cholangitis (PSC). Patiënten met cholestatische leverziekten zoals primaire biliaire cholangitis of primaire scleroserende cholangitis hebben vaak last van hevige jeuk. Dit kan gevolgen hebben voor de duur en kwaliteit van slaap, de mate van vermoeidheid over de dag en de kwaliteit van leven in het algemeen.

In dit onderzoek kijken we hoe veilig het nieuwe middel EP547 is bij patiënten die last hebben van jeuk die in verband wordt gebracht met cholestatische leverziekte. Ook onderzoeken we de verdraagbaarheid van het onderzoeksmiddel.

Na een screeningsbezoek wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor deelname aan de studie. U zult gedurende het onderzoek verschillende keren in het Amsterdam UMC (locatie AMC) verwacht worden voor een controle bezoek.

Meedoen of meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Prof. Dr. U. Beuers, afdeling Hepatologie van de Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie AMC.

Mail:    leverresearch@amc.nl
Tel:       020-566 8468. U kunt eventueel  een bericht inspreken op de voicemail.

Informatie over deze studie staat op clinicaltrials.gov

Primaire biliaire cholangitis (PBC)

Bij primaire biliaire cholangitis (PBC) zijn de kleine galkanaaltjes in de lever chronisch ontstoken. Omdat de galkanaaltjes door de ontstekingen dicht gaan zitten kan de galvloeistof niet goed meer worden afgevoerd. Deze ophoping van galvloeistof in de lever leidt vervolgens tot ontstekingen en beschadigingen van de levercellen. Uiteindelijk raken de levercellen onherstelbaar beschadigd en komt er littekenweefsel. Er is dan sprake van cirrose. Dit proces is onomkeerbaar.

Primaire scleroserende cholangitis (PSC)

Primaire scleroserende cholangitis (PSC) is een chronische progressieve leveraandoening waarbij ontstekingen en fibrosering vernauwingen van de galwegen veroorzaken. Kenmerkend voor deze aandoening is het verband met inflammatoire darmziekte (IBD), aanwezig bij twee derde van de patiënten met PSC.

Auto-immuunziekten

Primaire biliaire cholangitis (PBC) en primaire scleroserende cholangitis (PSC) zijn zogenaamde auto-immuunziekten. Iedereen heeft een afweersysteem dat zijn lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen vreemde indringers in het lichaam. Met deze antistoffen kunnen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt worden. Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem eigenlijk overactief. Het afweersysteem maakt niet alleen antistoffen aan tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde gezonde cellen van het eigen lichaam.