Petitie Meer aandacht voor hepatitis B en C nodig Bijgewerkt op 25.11.21

De petitie Meer aandacht voor hepatitis B en C nodig, is op 24 november door de Alliantie Nederland Hepatitis Vrij – een initiatief van enkele artsen, de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging en Stichting Hepatitis Info – overhandigd aan de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer.

Gevolgen hepatitis B en C

Jaarlijks sterven nog 500 mensen in Nederland aan de gevolgen van een infectie met hepatitis B of hepatitis C  Als deze ziekten niet tijdig worden behandeld, leidt dat tot ernstige leverschade en in veel gevallen ook tot leverkanker. Maar dit kan worden voorkomen. Voor hepatitis C is een medicijn beschikbaar, dat in 90% van de gevallen leidt tot volledige genezing. Hepatitis B kan helaas niet worden genezen, maar kan wel worden onderdrukt met virusremmers. Ook is er een vaccin beschikbaar. Er hoeft dus (bijna) niemand meer te overlijden aan deze ziektes.

Wat is nodig

De initiatiefnemers pleiten daarom voor meer aandacht voor preventie, gratis tests op infectieziekten en het periodiek laten testen van risicogroepen. Ook moet aan risicogroepen een vaccin voor hepatitis B worden aangeboden. Verder moet er meer aandacht komen voor zorgmijding als gevolg van de stigma’s die over deze ziekten heersen.
Hilje Logtenberg van Stichting Hepatitis Info wijst nadrukkelijk ook naar voorbeelden uit andere landen: “In Noorwegen en IJsland heeft de regering een actieve houding aangenomen, worden risicogroepen regelmatig getest en worden vaccins aangeboden. En daar zie je dat de incidentie tot wel 60% is gedaald.” Michael Klemt-Kropp, maag-darm-lever arts, maakt zich zorgen om hepatitis onder gedetineerden: “Hepatitis komt veel voor bij injecterende drugsgebruikers. Zij belanden vaker in de gevangenis. Daarom zie je dat hepatitis onder gedetineerden veel vaker voorkomt. Ook zij verdienen goede en tijdige zorg, maar krijgen die nu vaak niet.”

Onbehandelde hepatitis infecties kunnen leiden tot grote gezondheidsproblemen, met al het leed en alle kosten van dien. Dat kan ons bespaard blijven als we tijdig en preventief ingrijpen. Dat voorkomt ziekte en bespaart zorgkosten op lange termijn.

Petitie Meer aandacht voor hepatitis B en C nodig

 

Zorg voor goede financiering van de hepatitiszorg en bereken kosten voor een test niet door aan de patiënt

Petitie Meer aandacht voor hepatitis B en C nodig