Reactivatie Hepatitis B Gepubliceerd op 17.11.22

Reactivatie Hepatitis B (HBVr) kan in verband worden gebracht met een breed spectrum aan immunosuppressiva en immunomodulatoren. HBVr kan worden voorkomen door nucleos(t)ide-analogen (NA’s). Omdat HBsAg+- en vaak HBsAg-/anti-HBc+ patiënten uitgesloten zijn van klinische onderzoeken met immunosuppressiva en immunomodulatoren, is de incidentie van HBVr geassocieerd met behandeling met deze geneesmiddelen niet bekend. Maar wanneer nieuwe immunosuppressiva en immunomodulatoren worden goedgekeurd, worden ze ook gebruikt bij patiënten met een chronische of doorgemaakte hepatitis B.

George V. Papatheodoridis e.a. hebben een systematische review uitgevoerd van beschikbare publicaties tot 2021 om een ​​schatting te geven van het risico op HBVr geassocieerd met nieuwe klassen van immunosuppressiva en immunomodulatoren en om een richtlijn te geven voor het gebruik van NA-profylaxe.

Een expertpanel beoordeelde de gegevens en categoriseerde het risico op HBVr geassocieerd met de geneesmiddelen in laag (<1%), gemiddeld (1-10%) en hoog (>10%). NA-profylaxe wordt aanbevolen bij gebruik van geneesmiddelen die geassocieerd zijn met een hoog HBVr-risico, terwijl monitoring met on-demand NA’s wordt aanbevolen voor geneesmiddelen met een laag risico – beide benaderingen kunnen geschikt zijn voor geneesmiddelen met een gemiddeld risico.

Bron: Papatheodoridis G.V, et al. Hepatitis B virus reactivation associated with new classes of immunosuppressants and immunomodulators: A systematic review, meta-analysis, and expert opinion. J Hepatol 2022;77;1670–1689. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jhep.2022.07.003

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Deze ontsteking kan ernstig of minder ernstig van vorm zijn. Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het hepatitis B-virus wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloed-bloed contact of door bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind (verticale transmissie). Door middel van bloedtesten kan onderzocht worden of iemand een acute, een chronische actieve of een chronische inactieve hepatitis B infectie heeft.
Behandeling met geneesmiddelen hangt ondermeer af van de viral load.