Toename acute hepatitis bij kinderen Bijgewerkt op 21.04.22

Toename acute hepatitis bij kinderen met onbekende oorzaak. In het Verenigd Koninkrijk en in Spanje is een toename gezien van het aantal kinderen met een ernstige acute hepatitis met onbekende oorzaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet waarschijnlijk is dat hepatitis A t/m E de oorzaak is. Ook is er geen verband aangetoond met reizen. De rol van andere virussen zoals SARS-CoV-2 en adenovirus wordt onderzocht omdat sommige van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk positief testten op deze.

Kenmerkend zijn de jonge leeftijd (de meeste gehospitaliseerde kinderen waren zelfs onder de 5 jaar) en de hoge transaminases van >500 IU/L. Vaak is de geelzucht voorafgegaan door gastro-intestinale klachten met braken.  In het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel 70 casussen in onderzoek, in Spanje zijn er drie gemeld. Sommige gevallen hebben tot acuut leverfalen geleid waarvoor transplantatie gegeven is.

Bron:
ECDC

Bekijk de update in het nieuwsbericht van 21-04. Update

Hepatitis

Hepatitis is  een ontsteking van de lever en kan ontstaan door virussen, vetophoping, afweerstoffen tegen eigen levercellen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcohol gebruik.

De lever

Bouw en werking van de lever. De lever is een groot en belangrijk orgaan. Bij een volwassene is de lever zo groot als een voetbal en weegt ongeveer 1500 gram. De lever ligt rechtsboven in de buik achter de ribben en is omgeven door een bindweefselkapsel.

De lever is te vergelijken met een kleine chemische fabriek, waarin zeer veel processen plaatsvinden. De belangrijkste processen zijn:

  • ombouwen, afgeven en opslaan van koolhydraten, eiwitten en vetten;
  • aanmaak van eiwitten, zoals albumine en stollingsfactoren;
  • onschadelijk maken van allerlei voor het lichaam giftige stoffen die via de darm het lichaam binnengekomen zijn, zoals alcohol en geneesmiddelen en onschadelijk maken van lichaamseigen afvalstoffen, zoals ammoniak en bilirubine;
  • vorming van gal; een vloeistof die zorgt voor de vertering van vetten in het voedsel en opname uit de darm.

Toename acute hepatitis bij kinderen