Update acute hepatitis bij kinderen Bijgewerkt op 28.04.22

Update acute hepatitis bij kinderen met onbekende oorzaak 22-04-2022. Behalve in het Verenigd Koninkrijk en Spanje is acute hepatitis bij kinderen ook gemeld in Nederland, Ierland en Denemarken. In Alabama zijn 9 kinderen in de leeftijd tussen 1 en 6 jaar met acute hepatitis gemeld. Deze kinderen zijn positief getest op adenovirus. Van de 13 in Schotland gemelde gevallen waarvoor gedetailleerde informatie beschikbaar is over testen, testten drie kinderen positief voor SARS-CoV-2-infectie, vijf negatief en twee waren gedocumenteerd in de drie maanden voorafgaand aan de presentatie. Elf van deze 13 kinderen waren getest op adenovirus; vijf hadden een positief resultaat.

Acute hepatitis bij kinderen 15-04-2022

In het Verenigd Koninkrijk en in Spanje is een toename gezien van het aantal kinderen met ernstige acute hepatitis met onbekende oorzaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet waarschijnlijk is dat hepatitis A, B, C, D of E de oorzaak is. Ook is er geen verband aangetoond met reizen. De rol van andere virussen zoals SARS-CoV-2 en adenovirus wordt onderzocht omdat sommige van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk positief testten op deze virussen.

Kenmerkend zijn de jonge leeftijd (de meeste gehospitaliseerde kinderen waren zelfs onder de 5 jaar) en de hoge transaminases van >500 IU/L. Vaak is de geelzucht voorafgegaan door gastro-intestinale klachten met braken.  In het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel 70 casussen in onderzoek, in Spanje zijn er drie gemeld. Sommige gevallen hebben tot acuut leverfalen geleid waarvoor transplantatie gegeven is.

Bronnen:
ECDC

ECDC update 

Lees ook de update gepubliceerd op 28-04-2022

Hepatitis

Hepatitis is  een ontsteking van de lever en kan ontstaan door virussen, vetophoping, afweerstoffen tegen eigen levercellen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcohol gebruik.