Vebicorvir remmer hepatitis B virus Gepubliceerd op 14.09.22

Vebicorvir is een nieuwe remmer van het hepatitis B virus. Het middel remt het hepatitis B core eiwit. De huidige middelen, nucleoside en nucleotide analogen (NUCs), die gebruikt worden bij de behandeling van hepatitis B onderdrukken de replicatie van het hepatitis B virus niet volledig.

In een fase II-studie (NCT03576066) is de werkzaamheid en veiligheid van vebicorvir (VBR) onderzocht. Virologisch onderdrukte patiënten (n=73) zonder cirrose die behandeld werden met NUCs, kregen gedurende 24 weken ook vebicorvir.

Er waren geen significante veranderingen in virale antigeenniveaus, maar verhoogde virale suppressie werd aangetoond bij toevoeging van VBR in vergelijking met NUCs alleen. Het middel was in het algemeen veilig en werd goed verdragen.

Deze gegevens ondersteunen verder klinisch onderzoek naar core-remmers als potentiële therapeutische middelen bij patiënten met chronische hepatitis B.

Bron: Man-Fung Yuen, et al. J. Hepatol. 2022, 77, 642–652. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jhep.2022.04.005

 

Huidige behandeling chronische hepatitis B

Behandeling van hepatitis B vindt plaats met behulp van geneesmiddelen die het afweersysteem versterken (PEG-interferon alfa-2a, maximale duur 48 weken) of medicijnen die het virus langdurig onderdrukken, nucleoside en nucleotide analogen (NUCs).
Met (NUCs) probeert men virussuppressie te bewerkstelligen. De behandelduur is 12 maanden of langer, mogelijk levenslang. Het doel van de behandeling is om complicaties van leverziekten, met name gedecompenseerde levercirrose, leverfalen en leverkanker te voorkomen.

Vebicorvir remmer hepatitis B virus