Verloren arbeidsjaren door leverziekte Bijgewerkt op 24.06.22

Verloren arbeidsjaren door leverziekte is een belangrijke reden om aandacht te blijven schenken aan leverziekten. Het internationale congres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) in Londen (22-26 juni) vindt plaats tegen de achtergrond van een wereldwijde toegenomen prevalentie van leveraandoeningen.
Een aandoening van de lever is nu de grootste doodsoorzaak van 35-49 jarigen in het Verenigd Koninkrijk. In Europa heeft een chronische leverziekte een aanzienlijke impact op jonge mensen en mensen van middelbare leeftijd tijdens hun beste arbeidsproductieve jaren. De piekleeftijd van overlijden is tussen de 40 en 50 jaar. Dit in tegenstelling met sterfte door roken en andere aan obesitas gerelateerde ziekten, waarbij sterfte vooral plaatsvindt bij 60-70 jarigen. Gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie tonen aan dat leverziekte na ischemische hartziekte de tweede belangrijkste oorzaak is van verloren arbeidsjaren in Europa.

Bronnen:
EASL persbericht.
www.thelancet.com Vol 399 January 1, 2022  https://doi.org/10.1016/

Belangrijke aandoeningen van de lever zijn o.a. Hepatitis A, Hepatitis B, Hepatitis C, Hepatitis E, Leververvetting, PBC, PSC, AIH. Informatie over deze aandoeningen kunt u vinden in de kennisbank van deze website.

EASL
Het International Liver Congress™ 2022, is de 57e editie van deze jaarlijkse bijeenkomst. De hybride editie van dit jaar zal naar verwachting zo’n 5000 onderzoekers, artsen, beleidsmakers, en journalisten uit zo’n 120 landen aantrekken.

Verloren arbeidsjaren door leverziekte