Er is een informatiepakket Voorlichting hepatitis B en C aan migranten ontwikkeld door de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV), Stichting Pharos en Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN). Het pakket is voor iedereen die een voorlichtingsbijeenkomst over hepatitis B en C wil organiseren voor migranten in hun vertrouwde omgeving.
De inhoud van het informatiepakket is geschikt voor (lokale) organisaties om voorlichting over dit onderwerp te geven. De opzet is geschikt voor kleine en grote groepen en kan overal plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld een buurthuis zijn, de moskee, of de maandelijkse koffie-ochtend op een school. De voorlichting zelf kan worden gedaan met behulp van de beschikbare onderdelen. Maar ook kan de NLV worden gevraagd te helpen bij de voorlichting of de regionale GGD.
Bron: NLV Informatiepakket Voorlichting hepatitis B en C aan migranten
Hepatitis B en hepatitis C
Eerste generatie migranten behoren tot de risicogroepen voor hepatitis B en hepatitis C. Zij hebben vaak de infectie in het land van herkomst opgelopen bij medische of tandheelkundige ingrepen. Jaarlijks sterven nog 500 mensen in Nederland aan de gevolgen van een infectie met hepatitis B of hepatitis C. Als deze ziekten niet tijdig worden behandeld, leidt dat tot ernstige leverschade en in veel gevallen ook tot leverkanker. Maar dit kan worden voorkomen. Voor hepatitis C is een medicijn beschikbaar, dat in 90% van de gevallen leidt tot volledige genezing. Hepatitis B kan helaas niet worden genezen, maar kan wel worden onderdrukt met virusremmers. Ook is er een vaccin beschikbaar. Er hoeft dus (bijna) niemand meer te overlijden aan deze ziektes.