Wegovy geautoriseerd in de EU Gepubliceerd op 23.04.22

Wegovy, werkzame stof semaglutide, is geautoriseerd voor gebruik in de EU. Wegovy is geïndiceerd als aanvulling op een caloriearm dieet en meer lichaamsbeweging om mensen te helpen gewicht te verliezen en hun gewicht onder controle te houden. Het is geïndiceerd bij volwassenen met een aanvankelijke Body Mass Index (BMI) van ≥ 30 kg/m2 (obesitas), of ≥ 27 kg/m2 tot < 30 kg/m2 (overgewicht) die ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit hebben, zoals dysglykemie (prediabetes of diabetes mellitus type 2), hypertensie, dyslipidemie, obstructieve slaapapneu of hart- en vaatziekte.

Bronnen:
EMA

EMA productinformatie

 

In 2020 had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht, waarvan 13,9% ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen hebben obesitas dan mannen. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 14,7% in 2020 overgewicht, waarvan 12,2% matig overgewicht en 2,5% obesitas. Het percentage kinderen rond de 2 jaar met (ernstig of matig) overgewicht is 8,0%. De belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Als leververvetting lang bestaat krijgt iemand klachten, die zeer ernstig kunnen zijn.

NAFLD en NASH is in het Nederlands bekend als leververvetting. NAFLD staat voor ‘non alcoholic fatty liver disease’, NASH staat voor ‘non alcoholic steatohepatitis’.