Wereld Hepatitis Dag 2021 Bijgewerkt op 08.07.21

Het thema van Wereld Hepatitis Dag 2021 is ‘Hepatitis kan niet wachten’. Op 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Tijd om weer extra aandacht te schenken aan de gevolgen van virale hepatitis, met name hepatitis B en hepatitis C. Elke seconde sterft wereldwijd iemand aan de gevolgen van virale hepatitis. Zelfs in de huidige COVID-19-crisis. We kunnen en mogen dus niet wachten om actie te ondernemen tegen virale hepatitis. Hepatitis kan niet wachten.

Mensen met virale hepatitis die zich niet bewust zijn, kunnen niet wachten om getest te worden.
Mensen met hepatitis kunnen niet wachten op levensreddende behandelingen.
Aanstaande moeders kunnen niet wachten op screening en behandeling van hepatitis.
Pasgeboren baby’s kunnen niet wachten op vaccinatie met een dosis direct na de geboorte.
Mensen die hepatitis hebben kunnen niet wachten om een ​​einde te maken aan stigmatisering en discriminatie.
Maatschappelijke organisaties kunnen niet wachten op meer financiële ondersteuning.
Besluitvormers kunnen niet wachten en moeten nu handelen om eliminatie van hepatitis tot een realiteit te maken door middel van politieke wil en financiering.

Campagnemateriaal en informatie hoe jij kan laten zien dat je betrokken bent bij eliminatie van virale hepatitis staat op https://www.worldhepatitisday.org/

Wereld Hepatitis Dag 2021

Chronische hepatitis B en hepatitis C zijn levensbedreigende infectieziekten die ernstige leverschade, leverkanker en vroegtijdig overlijden veroorzaken. Hepatitis B en C geven pas laat klachten, als de lever al ernstig is beschadigd. Zonder vroegtijdige behandeling zijn mensen die besmet zijn met het hepatitis B- of hepatitis C-virus wel besmettelijk, ook als zij geen klachten hebben. Meer dan 300 miljoen mensen leven met het hepatitis B- of het hepatitis C-virus.  Risicogroepen zijn mensen die in een land geboren zijn waar hepatitis B of C vaak voorkomt,  mensen die drugs injecteren, gevangenen, mannen die seks hebben met mannen, en mensen met hiv/aids.

Met de beschikbaarheid van effectieve vaccins en behandeling van hepatitis B en een effectieve behandeling voor hepatitis C, is  eliminatie van virale hepatitis haalbaar. Een groter bewustzijn, kennis van de ziekte en de gevolgen van hepatitis B en C is een must, evenals toegang tot goedkopere diagnostiek en behandeling.