Wereld Hepatitis Dag 28 juli Bijgewerkt op 26.07.22

Wereld Hepatitis Dag 28 juli, de verjaardag van Dr. Baruch Blumberg (1925-2011). Dr. Blumberg ontdekte het hepatitis B-virus in 1967 en 2 jaar later ontwikkelde hij het eerste hepatitis B-vaccin. Voor deze prestaties kreeg hij in 1976 de Nobelprijs. Virale hepatitis – een groep infectieziekten die bekend staat als hepatitis A, B, C, D en E – treft miljoenen mensen wereldwijd en veroorzaakt jaarlijks meer dan een miljoen sterfgevallen. Dit jaar is het thema ‘Hepatitis can’t wait’.

Elke seconde sterft iemand aan de gevolgen van virale hepatitis. We kunnen en mogen niet wachten om actie te ondernemen tegen virale hepatitis.
Mensen met virale hepatitis die dit niet weten, kunnen niet wachten om getest te worden.
Mensen met hepatitis kunnen niet wachten op levensreddende behandelingen.
Aanstaande moeders kunnen niet wachten op screening en behandeling van hepatitis.
Pasgeboren baby’s kunnen niet wachten op vaccinatie met een dosis direct na de geboorte.
Mensen die hepatitis hebben kunnen niet wachten om een ​​einde te maken aan stigmatisering en discriminatie.
Maatschappelijke organisaties kunnen niet wachten op meer financiële ondersteuning.
Besluitvormers kunnen niet wachten en moeten nu handelen om eliminatie van hepatitis tot een realiteit te maken door middel van politieke wil en financiering.

In 2016 heeft de WHO een aantal doelstellingen en aanbevelingen opgesteld die gericht zijn op eliminatie van virale hepatitis als bedreiging voor de volksgezondheid: in 2030 afname van 90% van nieuwe infecties en vermindering van 65% van de aan hepatitis gerelateerde sterfte. Vooral op het gebied van bewustwording, screening en vaststellen van een infectie, gebruik van steriele naalden/ medische hulpmiddelen en behandeling is nog veel winst te behalen.

Bronnen:
World Hepatitis Alliance
WHO