Wereld Hepatitis Dag Gepubliceerd op 09.07.20

Op 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag; 28 juli, de verjaardag van Dr. Baruch Blumberg (1925-2011). Dr. Blumberg ontdekte het hepatitis B-virus in 1967 en 2 jaar later ontwikkelde hij het eerste hepatitis B-vaccin. Voor deze prestaties kreeg hij in 1976 de Nobelprijs.

Virale hepatitis – een groep infectieziekten die bekend staat als hepatitis A, B, C, D en E – treft miljoenen mensen wereldwijd en veroorzaakt jaarlijks meer dan een miljoen sterfgevallen. Terwijl het aantal sterfgevallen door tuberculose en hiv afneemt, neemt het aantal sterfgevallen door hepatitis toe.

Wereldwijd leven 290 miljoen mensen met virale hepatitis. Veel mensen weten niet dat zij één van de hepatitis virussen bij zich dragen. Zolang niet iedereen met hepatitis is opgespoord en zorg krijgt, zullen levens onnodig verloren gaan. Op Wereld Hepatitis Dag worden mensen over de hele wereld opgeroepen om actie te ondernemen en om het bewustzijn te vergroten om de ‘vermiste miljoenen’ te vinden. Materialen die hierbij gebruikt kunnen worden zijn gepubliceerd op https://www.worldhepatitisday.org/

Bron: World Hepatitis Alliance