Overgewicht komt in Nederland steeds vaker voor. Wetgeving gezondere voeding is nu noodzakelijk omdat akkoorden tussen overheid en industrie te weinig resultaat hebben opgeleverd. Vandaar dat vier gezondheidsfondsen (Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting, en Nierstichting) een oproep doen om in het regeerakkoord supermarkten en fabrikanten via wetgeving aan te zetten om ons eten en drinken gezonder te maken door producten te verkopen met minder suiker, minder zout en minder ongezond vet. De organisaties roepen de overheid op om een suikertaks te regelen, en een verbod op reclame voor ongezond eten gericht op kinderen. Tom Oostrom (directeur Nierstichting, namens de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie): “Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek. Daarom moet de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten omlaag. Fabrikanten en supermarkten zetten te kleine stappen. Keer op keer zien we dat ons eten en drinken te ongezond blijft. Het nieuwe kabinet moet prioriteit geven aan wetgeving om het voor Nederlanders makkelijker te maken om gezond te kunnen eten en drinken. De jarenlange zelfregulering door de voedingsindustrie heeft te weinig opgeleverd.”
In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 13,2% in 2019 overgewicht, waarvan 11% matig overgewicht en 2,1% ernstig overgewicht (obesitas). Mensen met overgewicht hebben meer risico op diabetes, hart-en vaatziekten, en leververvetting.
Bron: persbericht Nierstichting
Klik hier voor meer informatie over leververvetting