Zijn landen klaar om de uitdaging NAFLD aan te gaan? Bijgewerkt op 16.03.22

Zijn landen klaar om de stille uitdaging NAFLD voor de volksgezondheid aan te gaan? Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is een veel voorkomende, maar grotendeels ondergewaardeerde leveraandoening die nauw samenhangt met obesitas en stofwisselingsziekten. Ondanks dat het naar schatting 1 op de 4 volwassenen wereldwijd treft, staat NAFLD vrijwel nergens  op de agenda.
Jeffrey Lazarus e.a. verzamelden gegevens uit 102 landen – goed voor 86% van de wereldbevolking –  over NAFLD beleid, richtlijnen, maatschappelijke betrokkenheid, klinisch management en epidemiologische gegevens. Een index werd ontwikkeld door vragen te coderen in 6 domeinen: beleid, richtlijnen, burgerbewustzijn, epidemiologie en gegevens, NAFLD detectie en NAFLD zorg. De antwoorden zijn gecategoriseerd als hoog, gemiddeld en laag en een multipele correspondentieanalyse is toegepast.

Resultaten

De hoogst scorende landen waren India (42,7) en het Verenigd Koninkrijk (40,0), met 32 ​​landen (31%) die nul op 100 scoorden. Voor 5 van de domeinen werd een minderheid van de landen gecategoriseerd als hoog, terwijl de meerderheid werd gecategoriseerd als laag. Geen enkel land had een nationale strategie voor NAFLD en <2% van de verschillende strategieën voor gerelateerde aandoeningen bevatte enige vermelding van NAFLD. Nationale NAFLD klinische richtlijnen waren aanwezig in slechts 32 landen.

Conclusie

Hoewel NAFLD een dringend probleem voor de volksgezondheid is, bleek geen enkel land goed voorbereid te zijn om dit probleem aan te pakken. Er is dringend behoefte aan strategieën om NAFLD op nationaal en mondiaal niveau aan te pakken.

 

Bron: Lazarus JV, et al. The global NAFLD policy review and preparedness index: Are countries ready to address this silent public health challenge? Journal of Hepatology 2022 vol. 76 j 771–780. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2021.10.025

 

Leververvetting

Leververvetting NAFLD en NASH is een aandoening van de lever waarbij vetten in de lever worden opgeslagen zonder dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik of dat er sprake is van virale hepatitis, en waarbij > 5% van de levercellen (hepatocyten) zijn aangedaan.  Bij ernstige leververvetting ontstaat NASH (non alcoholic steatohepatitis). Een gezonde lever bevat weinig of geen vet.

De belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2.